Szanowni Klienci,

W związku z planowanym urlopem w dniach 21.12.2018 - 02.01.2019 informujemy, iż wszystkie wysyłki realizujemy do dnia 21 grudnia.
Wracamy do pracy z nową energią 3 stycznia!

                                                                                                       
Topola - pączki 100g

Topola - pączki 100g

Paczki topoli to surowiec od dawna ceniony w zielarstwie. Znane są przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających organizm w stanach obniżonej odporności. Działają przeciwgorączkowo, mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami, sprawdzają się w trakcie przeziębienia czy grypy. Warto po nie sięgnąć również w przypadku problemów reumatycznych, poparzeń i ran.

Więcej szczegółów

0000701
Nowość

12,00 zł

12,00 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Topola – paczki (łac. Gemmae Populi). 


Rodzina: wierzbowate (łac. Salicaeae )
Rodzaj: topola (łac. Populus)
Gatunek: topola czarna (łac. Populus nigra)
Surowiec: pączki
Skład: związki salicylowe (salicyna, popelina, salicylopopulina), flawonoidy, olejek lotny, garbniki, woski i żywice

Topola to popularne w naszej szerokości geograficznej drzewo. Dorasta do ok. 30 m, o rozłożystej, liściastej koronie, rosnące nad brzegami wód, w lasach liściastych. Pączki topoli zbierane są wiosną,
a następnie suszone w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 40 st. Celsjusza.

Działanie i zastosowanie:

W czasie obniżonej odporności, w trakcie grypy, w przypadku chorób reumatycznych - warto wspomóc organizm za pomocą pączków topoli. Są źródłem wielu cennych składników, przede wszystkim związków salicylowych, flawonoidów i garbników, które mają dobroczynny wpływ na kondycję całego organizmu. Działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, napotnie, moczopędnie, przyspieszają metabolizm. Produkty na bazie pączków topoli służą do spożywania, ale także stosowania zewnętrznie – wcierania w bolące stawy czy trudno gojące się rany.
• w stanach obniżonej odporności
• w trakcie przeziębienia lub grypy
• przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu
• w bólach reumatycznych i artretyzmie
• bóle stawowe i mięśniowe
• przeciwbólowe
• moczopędne
• żółciopędne
• przeciwgorączkowe
• przeciwzapalne

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Salicylany i flawonoidy zawarte w pączkach topoli, na skutek reakcji zachodzących
w organizmie, przekształcają się w naturalną aspirynę. Działają rozgrzewająco, napotnie, mobilizują do pracy układ immunologiczny. I tak, jak aspiryna kupowana w aptece, mają działanie wspomagające funkcjonowanie układu krążenia – uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzakrzepowo. Wykazują pozytywny wpływ na zwalczanie stanów zapalnych mięśni i stawów. Ponadto, poprzez właściwości moczo- i żółciopędne, wspomagają usuwanie z organizmu substancji szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii. Zawarte w pączkach topoli garbniki, działają zaś bakteriobójczo i odkażająco.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Prozdrowotne działanie topoli, a zwłaszcza jej pączków, znane jest ludziom już od czasów średniowiecza. Szczególną popularnością cieszyły się one w Polsce, Rosji czy na Ukrainie. Na ich bazie najczęściej sporządzano maści, które stosowano do walki z bólami stawów, na trudno gojące się rany, poparzenia lub hemoroidy. Przygotowywano również nalewki, które wykorzystywane były do walki
z gorączką i różnymi infekcjami – jako ówczesny lek przeciwgorączkowy, wykrztuśny i odkażający.

Dawkowanie:

Napar: (1 łyżkę surowca zalać szklanką wody, odstawić pod przykryciem na ok. 30, odfiltrować) spożywać 2-3 szklanki dziennie. Można podawać dzieciom.
Odwar: (2 łyżki pączków topoli zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut). Spożywać -3 razy dziennie po 100-150 ml.
Nalewka: (pączki topoli zalać gorącym alkoholem 60-70%, w proporcji 1:5, co jakiś czas wstrząsać, po 7 dniach odfiltrować). Spożywać 3-4 łyżki dziennie. Można również smarować bolące miejsca.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

W okresie ciąży i karmienia piersią, ze względu na brak właściwych badań, nie zaleca się spożywania pączków topoli.
Nadwrażliwość lub uczulenie na aspirynę.

Źródła:

https://www.penny.pl/porady/dary-natury-paczki-topoli/
http://rozanski.li/1207/paczki-topoli-gemmae-populi-w-medycynie/
http://www.rozanski.ch/gemmoterapia/preview/pages/p21.htm
http://www.manualzielarski.pl/2018/02/gemma-czyli-paczek.html
http://ziolowawyspa.pl/naturalna-aspiryna/

Path: > > > Topola - pączki 100g
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie