Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

Romzaryn jest popularną rośliną, wykorzystywaną jako przyprawa, głównie do dań mięsnych. Coraz częściej możemy spotkać go w uprawie doniczkowej na kuchennych parapetach. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych, ma nam do zaoferowania ogrom korzyści zdrowotnych.

Więcej szczegółów

Nowość

3,90 zł

  • 50g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Rozmaryn lekarski – liść (łac. Rosmarin officinalis)


Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: rozmaryn (łac. Rosmarin)
Gatunek: rozmaryn lekarski (łac. Rosmarinus officinalis)
Surowiec: liść

Rozmaryn dziko występuje w rejonie Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest z powodzeniem uprawiany we wszystkich rejonach świata. Rozmaryn jest roślina odporną na niekorzystne warunki atmosferyczny, porasta tereny piaszczyste i nieobfite w deszcze. To wiecznie zielony krzew z rodziny jasnotowatych, który w naturalnych warunkach dorasta do 3 metrów wysokości. W domowej uprawie jest mniejszy i drobniejszy. Charakteryzuje go słodkawy, ziołowy aromat i z tego względu jest często wykorzystywany w kuchni, jako przyprawa.
Oprócz walorów smakowych i zapachowych, rozmaryn to przede wszystkim bogactwo substancji bioaktywnych, które wykazują niezwykle pozytywne działanie na pracę całego organizmu. Znajdziemy wśród nich min. kwas rozmarynowy, rozmadial, rozmanol, karnozol i kwas karnozynowy. Maja one dobroczynny wpływ na prace układu trawiennego – zwiększają produkcję żółci i ułatwiają trawienie. Warto wypić filiżankę naparu z rozmarynu po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach. Wspiera pracę wątroby, niweluje uczucie przepełnienia. Ponadto substancje czynne rozmarynu wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, hamują ich namnażanie i tym samym mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Obecnie prowadzone są badania nad wpływem substancji bioaktywnych zawartych w rozmarynie na pracę mózgu i neuronów. Wyniki są obiecujące: substancje aktywne rozmarynu spowalniają procesy starzenia, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają stres i napięcie. Odrobinę rozmarynu warto dodać do kąpieli – działa relaksująco.

Działanie i zastosowanie:

  • zwiększa produkcję żółci i soków trawiennych
  • przynosi ulgę w przypadku spożycia zbyt obfitego i ciężkostrawnego posiłku
  • ułatwia trawienie
  • działa osłonowo na wątrobę
  • działa antyoksydacyjne
  • hamuje namnażanie wolnych rodników
  • spowalnia procesy starzenia
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • eliminuje negatywne skutki stresu
  • działa relaksująco, zmniejsza napięcie

Dawkowanie:

1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Spożywać w trakcie ciężkostrawnych posiłków lub w porzypadku problemów trawiennych, uczucia przejedzenia.
Można wykorzystywać w codziennej kuchni, jako dodatek do potraw mięsnych i ryb.
W celach relaksacyjnych warto dodać kilka łyżeczek rozmarynu do gorącej kąpieli.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozmaryn_lekarski
https://www.doz.pl/ziola/p5524-Rozmaryn_lekarski
http://www.luskiewnik.eu/rosmarinus.html
http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/herb/rozmaryn-lekarski-rosmarinus-officinalis-labiatae.html







Path: > Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

Napisz opinię

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Napisz opinię
 
Comments(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie