Nasiona kopru włoskiego ( Foeniculum vulgare ) Nowy

Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)

Koper włoski to niezwykle ceniona w kuchni wielu zakątków świata roślina. Nasiona kopru, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, mają w sobie wiele cennych substancji bioaktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Przede wszystkim wspomagają trawienie, łagodzą bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto mogą okazać się pomocne przy przeziębieniu oraz wspomaga laktację u kobiet karmiących.

Więcej szczegółów

Nowość

4,90 zł

  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Koper włoski – nasiona (łac. Foeniculum vulgare)


Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
Rodzaj: fenkuł (łac. Foeniculum)
Gatunek: fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare)
Surowiec: nasiona
Inne nazwy: fenkuł włoski, koper słodki

Fenkuł włoski, zwany również koprem włoskim lub koprem słodkim, to roślina, która dziko występuje w rejonie śródziemnomorskim, a także w Afganistanie, Pakistanie i Iranie. Obecnie jest rośliną uprawianą pod każdą szerokością geograficzną. Fenkuł włoski jest rośliną zielną, dorastającą do ok. 2 metrów. O prostej, rozgałęzionej na końcu łodydze oraz pierzastych liściach. Od dawna znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Nasiona kopru włoskiego mają słodkawy smak i aromat, przypominający nieco anyż. Z powodzeniem mogą być stosowane w codziennej kuchni, jako dodatek do potraw – dań mięsnych, rybnych i sałatek. Niewielką ilość nasion najlepiej roztłuc w moździerzu. Napar z nasion fenkułu warto z kolei spożyć po zbyt obfitym posiłku – łagodzi ból brzucha, wzdęcia, wzmaga produkcję soków żołądkowych. Nasiona kopru poprawiają trawienie, a także pomagają w pozbyciu się nieświeżego oddechu. W Indiach są często podawane po posiłkach, do ssania z kostką cukru .
Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są w medycynie naturalnej, jako środek wykrztuśny, a także przeciwzapalny – właściwości te zawdzięczają przede wszystkim dużej zawartości olejku eterycznego, który działa stymulująco na błony śluzowe dróg oddechowych. Ponadto nasiona kopru działają mlekopędnie i zwiększają laktację u kobiet karmiących piersią. Napar z nasion kopru może być również stosowany do przemywania cery, zwłaszcza tłustej – doskonale oczyszcza, reguluje produkcję sebum i zapobiega powstawaniu wyprysków i innych zmian skórnych.

Działanie i zastosowanie:

  • poprawia trawienie
  • zwiększa produkcję soków żołądkowych
  • łagodzi wzdęcia i uczucie przepełnienia
  • odświeża oddech
  • działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
  • stosowany do przemywania cery łagodzi nadmierny łojotok i działa oczyszczająco
  • dodane do potraw nadają im słodkawy, anyżkowaty smak i aromat
  • stymuluje laktację

Dawkowanie:

Napar: 1-2 łyżeczki nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Spożywać wedle potrzeb. Można stosować do przemywania cery w formie toniku.
Nasiona kopru można stosować bezpośrednio do przyprawiania potraw, należy je najpierw delikatnie rozgnieść np. za pomocą moździerza.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fenku%C5%82_w%C5%82oski
http://www.przyprawowy.pl/koper-wloski-fenkul.html
https://www.poradnikzielarski.pl/dieta/koper-wloski-poprawia-trawienie.html




Path: > Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie