Ostropest plamisty - owoc cały 200g

Ostropest plamisty - owoc cały 200g

 Ostropest plamisty jest popularną, łatwą w uprawie rośliną, którą spotkamy na nieal wszystkich kontynentach. Ze względu na swoje właściwości od wieków jest cenioną rośliną leczniczą. Wzbudza również duże zainteresowanie świata nauki – ostropest jest jednym z ziół najlepiej przebadanych pod względem właściwości prozdrowotnych.

Więcej szczegółów

0000094
Nowość

8,00 zł

8,00 zł za szt.
Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

Produkty powiązane

     
    Więcej informacji

    Ostropest plamisty – ziarno (łac. Silybum marianum).


    Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
    Rodzaj: ostropest (łac. Silybum)
    Gatunek: ostropest plamisty(łac. Silybum marianum)
    Synonimy: pstrok
    Inne nazwy: pstrok, milk thlistle, cardus marianus, oset Najświętszej Marii Panny, dziki karczoch
    Surowiec: ziarna
    Skład: sylimaryna, olejki eteryczne, witaminy B2, C, D, E, K, minerały, fitosterole

    Ostropest plamisty jest latwą w uprawie rośliną z rodziny astrowatych. Znany i ceniony, uprawiany na niemal wszystkich kontynentach. Pierwotnie występował w basenie morza Śródziemnego, Azji i Afryce. Dorasta do ok. 2m wysokości, o prostej łodydze zwieńczonej fioletowym kwiatem. Na liściach ma charakterystyczne białe plamy, którym zawdzięcza swoją nazwę. Często mylony z ostem.

    Działanie i zastosowanie:

    Działanie ogólne
    • odtruwające, oczyszczające i ochronne dla wątroby
    • wykorzystywany w przypadku zatruć, niestrawności, w walce z marskością wątroby
    • WZW A, B i C
    • Wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego
    • uszczelnia naczyń krwionośnych
    • profilaktyka antynowotworowa
    • obniżanie poziomu złego cholesterolu
    • podnosi ciśnienie krwi
    • przeciwdziała otyłości
    • wspomaga laktację

    Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

    Ostropest plamisty to jedna z najlepiej przebadanych przez naukowców roślin, pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. Przeprowadzono i udokumentowano już ponad 300 badań, w różnych ośrodkach naukowych. Wykazały one niezwykle korzystne działanie ostropestu na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim potwierdziły zbawienny wpływy na funkcjonowanie wątroby.
    Najbardziej cenionym składnikiem ziaren ostropestu plamistego jest sylimaryna. Ogranicza wchłanianie substancji toksycznych. Ma ona również działanie zmniejszające wnikanie wolnych rodników. Ponadto działa przeciwzapalnie. Wyciąg z nasion ostropestu wykazuje silne działanie detoksykujace, jest wykorzystywany np. w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym. Dodatkowo sylimaryna zwiększa zdolności regeneracyjne wątroby. Działa żółciopędnie – zapobiega powstawaniu złogów i zastojów w pęcherzyku żółciowym. Ziarna ostropestu okazują się pomocne również w walce z chorobami układu krwionośnego – składniki bioaktywne uszczelniają naczynia krwionośne i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz podnoszą jej ciśnienie. W związku
    z usprawnianiem metabolizmu, ostropest jest wykorzystywany w profilaktyce otyłości. W badaniach wykazano również, że kompleks flawonolignanów, zawarty w ostropeście, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto neutralizuje on negatywny wpływ promieni UV na skórę. Wykazano również, że ostropest plamisty zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących

    Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

    Ostropest plamisty j jest rośliną znaną i cenioną już w starożytności. Wielokrotnie wzmianki o jego działaniu, a także przypisywanych mu, magicznych właściwościach, możemy spotkać w różnych podaniach i legendach. Jedna z nich głosiła, że białe plamy liście ostropestu zawdzięczają kroplom z mleka Maryi, która przy tej roślinie karmiła Jezusa. Od najdawniejszych czasów ostropest wykorzystywany był w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, bądź jako środek podawany kobietom karmiącym na pobudzenie laktacji.

    Dawkowanie:

    Przede wszystkim zmielone nasiona, jako dodatek do potraw, 2-3 łyżeczki dziennie.

    Nalewka: ziarna ostropestu zalać 70% alkoholem w proporcji 1:5, odstawić na 2 tygodnie. Spożywać ok. 15 kropli na łyżkę wody do 3 razy na dzień.

    Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

    Nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.
    Ponieważ redukuje poziom glukozy we krwi, nie powinny go stosować osoby chore na cukrzycę i hipoglikemię, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.Nie powinien być stosowany u osób, ze stwierdzoną niedrożnością przewodów żółciowych,.


    Źródła:

    http://neuroexpert.org/wiki/ostropest-silybum-marianum/
    http://www.prometeusze.pl/ostropest.php
    https://ostropest-plamisty.blogspot.com/2010/03/sposoby-przygotowania-ostropestu-do.html
    http://rozanski.li/48/sylimaryna-sylimarol-i-ostropest/







    Path: > > > Ostropest plamisty - owoc cały 200g
     
    Dodatkowe informacje

    21 produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Porównaj 0

    Brak produktów

    To be determined Wysyłka
    0,00 zł Suma

    Zamówienie