Jałowiec ( Juniperus fructus ) - owoc 50g

Jałowiec ( Juniperus fructus ) EKO - owoc 50g

Niezwykle aromatyczna przyprawa, nadająca smaku wielu potrawom a jednocześnie środek na wiele dolegliwości. Skuteczna na problemy z wątrobą i pęcherzem. Ma właściwości łagodzące problemy z przemianą materii, udrażnia drogi oddechowe. Działa również odkażająco. Jeden z ważniejszych składników, stosowanych w fitoterapii.

Więcej szczegółów

0000321
Nowość

4,50 zł

4,50 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Owoce jałowca

Niezwykle aromatyczna przyprawa, nadająca smaku wielu potrawom a jednocześnie środek na wiele dolegliwości. Skuteczna na problemy z wątrobą i pęcherzem. Ma właściwości łagodzące problemy z przemianą materii, udrażnia drogi oddechowe. Działa również odkażająco. Jeden z ważniejszych składników, stosowanych w fitoterapii.


Jałowiec owoc (Juniperus communis) to wysoki, długowieczny krzew z rodziny cyprysowatych. Produktem leczniczym i spożywczym jest jego szyszkojagoda w kolorze ciemnofioletowym, prawie czarnym, pokryta niebieskim nalotem. W Polsce stosowany od czasów staropolskich jako środek ułatwiający trawienie po szlacheckich ucztach.


Skład
Olejek eteryczny, glukoza, fruktoza, kwas glukuronowy, żywice, kwas L-askorbinowy, katechiny, proantocyjanidyny, kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwas taninowy i galusowy, flawonoidy.


Działanie
Owoce posiadają fitoncydy, substancje o podobnym działaniu do antybiotyków i sulfonamidów. Mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, likwidują również pierwotniaki i pasożyty układu pokarmowego. Jałowiec odkaża drogi żółciowe, wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie, łagodząc dolegliwości miesiączkowe. Lotne składniki wpływają kojąco na układ oddechowy. Jałowiec znosi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.


Zastosowanie
Jest stosowany w kuracjach oczyszczających organizm, usprawniających działanie układu trawiennego, oraz skąpomoczu. Wspomaga odchudzanie i leczenie innych chorób na tle zaburzeń metabolicznych. Jałowiec to również aromatyczna przyprawa do mięs, dziczyzny, zup, sosów, wódek i nalewek. Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat oraz pasztetów. Olejek ma znaczenie dla przemysłu perfumeryjnego.


Dawkowanie
Żuć 3-4 owoce dziennie, lub zrobić napar z łyżki owoców na 1 szklankę wody. Pić niewielkie porcje kilka razy dziennie.


Przeciwwskazania
Ciąża, karmienie piersią, ostra niewydolność nerek.

Path: > > > Jałowiec ( Juniperus fructus ) EKO - owoc 50g
 
Dodatkowe informacje

21 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie