Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z zasadami RODO. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, zgodę na ich użycie. Więcej informacji w Regulaminie Sklepu.
Orzech czarny - łupiny mielone

Orzech czarny - zielone łupiny mielone

Zielone i suszone łupiny Orzecha czarnego - mielone

Więcej szczegółów

Nowość

18,00 zł

  • 50g
  • 100g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Zielone łupiny Orzecha czarnego ( Juglans nigra ) - mielone



Surowiec: Zielone łupiny orzecha czarnego ( Juglandis nigrum Nuc. Cort. tot. )
Rodzina: orzechowate
Rodzaj: orzech
Gatunek: orzech czarny
Synonimy: Carya, Jupiter’s Nuts
Inne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta, noyer noir, noyer noir d’Amerique, schwarze Walnuß, Schwarznuß, svart valnöt, Walnoot, black walnut hulls

Kraj pochodzenia: USA


Orzech czarny (Juglans nigra) – to gatunek drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej: zasięg jego występowania rozciąga się od południowo-środkowych Stanów Zjednoczonych po wschodnie tereny Kanady. Ma postać mocnego, rozłożystego drzewa, które może osiągać wysokość nawet 40 metrów. Ziołolecznictwo interesuje się zaś między innymi łupinami małych owoców, jakie rodzą się na tej roślinie.

Kluczową substancją aktywną, zawartą w czarnych orzechach, jest juglon. Ma on silne działanie antyseptyczne: skutecznie powstrzymuje działalność pasożytów, namnażanie się bakterii i grzybów.


Skład:
Kwasy organiczne; kwasy tłuszczowe (omega-3); juglon, flawonoidy; polifenole; garbniki; taniny; olejki eteryczne; melatonina. Orzech czarny jest także bogatym źródłem jodu, żelaza, kobaltu i manganu oraz witamin C, B1 i B2.


Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarty w czarnych orzechach juglon powstrzymuje pewne enzymy, niezbędne do przeprowadzania procesów metabolicznych; z kolei względem organizmów żywych, takich jak pasożyty, wykazuje silnie toksyczny wpływ i przyczynia się do ich eliminacji. 

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Czarny orzech ma działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawarte w nim taniny działają ściągająco i łagodząco, pomagając m.in. w wyciszaniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.

Jakość surowca:  Jednorodne Zielone łupiny Orzecha Czarnego poddane procesowi mielenia.

Dodatkowe informacje:

Surowiec do zastosowań zewnętrznych.

 - Co jest powodem zewnętrznego zastosowania zielonych łupin Orzecha Czarnego?

Powodem takiego stanu rzeczy są aktualne wytyczne Unii Europejskiej uniemożliwiające sprzedaż Zielonych Łupin Orzecha Czarnego jako środka o zastosowaniu spożywczym na terenie Unii Europejskiej.

- Czy z tego surowca można przyrządzić nalewkę o działaniu przeciwpasożytniczym?

Tak, surowiec nadaje się do przyrządzenia własnej nalewki.



WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ TUTAJ.




Źródła:
https://jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
http://botanical.com/botanical/mgmh/w/walnut06.html#rec
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?20762
https://webmed.com

Path: > > > Orzech czarny - zielone łupiny mielone
 
Dodatkowe informacje

5 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie