Orzech czarny - łupiny mielone

Orzech czarny - zielone łupiny mielone

Zielone i suszone łupiny Orzecha czarnego - mielone

Więcej szczegółów

Nowość

18,00 zł

  • 50g
  • 100g

- +

Porównaj

Rabaty ilościowe

IlośćCenaOszczędzasz
2 13,50 zł Do 9,00 zł

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Zielone łupiny Orzecha czarnego ( Juglans nigra ) - mielone



Surowiec: Zielone łupiny orzecha czarnego ( Juglandis nigrum Nuc. Cort. tot. )
Rodzina: orzechowate
Rodzaj: orzech
Gatunek: orzech czarny
Synonimy: Carya, Jupiter’s Nuts
Inne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta, noyer noir, noyer noir d’Amerique, schwarze Walnuß, Schwarznuß, svart valnöt, Walnoot, black walnut hulls

Kraj pochodzenia: USA


Orzech czarny (Juglans nigra) – jest drzewem występującym na terenie Ameryki Północnej. Jest wysokie, dorasta nawet do 4o metrów, i rozłożyste. W fitoterapii wykorzystywane są przede wszystkim jego owoce. Szczególnie dużo prozdrowotnych substancji zawierają łupiny orzecha czarnego. A najważniejszą i najcenniejszą z nich jest juglon. Wykazuje on bardzo silne działanie odkażające; hamuje namnażanie szkodliwych grzybów, pasożytów i bakterii.

Skład:
Kwasy organiczne; kwasy tłuszczowe (omega-3); juglon, flawonoidy; polifenole; garbniki; taniny; olejki eteryczne; melatonina. Orzechy są cennym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Znajdziemy w nich pierwiastki niezwykle istotne dla zdrowia całego organizmu, takie jak mangan, jod, żelazo czy kobalt, a ponadto witaminy, zwłaszcza C, B2 i B1.

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Juglon, który jest najcenniejszym składnikiem bioaktywnym zawartym w łupinach orzecha czarnego, korzystnie wpływa na metabolizm. O ile jego działanie na organizm człowieka jest dobroczynne, o tyle jest niezwykle szkodliwe dla różnego rodzaju chorobotwórczych mikroorganizmów. Szczególnie silnie eliminuje pasożyty i bakterie. 

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Działanie przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne orzecha czarnego jest od wieków znane i wykorzystywane w medycynie tradycyjnej ludności zamieszkującej Amerykę Środkową. Ponadto stosuje się go do leczenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła – działa ściągająco i kojąco, przyspiesza regenerację błon śluzowych i hamuje namnażanie szkodliwych drobnoustrojów. 

Jakość surowca:  Jednorodne Zielone łupiny Orzecha Czarnego poddane procesowi mielenia.

Dodatkowe informacje:

Surowiec do zastosowań zewnętrznych.

 - Co jest powodem zewnętrznego zastosowania zielonych łupin Orzecha Czarnego?

Powodem takiego stanu rzeczy są aktualne wytyczne Unii Europejskiej uniemożliwiające sprzedaż Zielonych Łupin Orzecha Czarnego jako środka o zastosowaniu spożywczym na terenie Unii Europejskiej.

- Czy z tego surowca można przyrządzić nalewkę o działaniu przeciwpasożytniczym?

Tak, surowiec nadaje się do przyrządzenia własnej nalewki.



WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ TUTAJ.




Źródła:
https://jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
http://botanical.com/botanical/mgmh/w/walnut06.html#rec
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?20762
https://webmed.com

Path: > > > Orzech czarny - zielone łupiny mielone
 
Dodatkowe informacje

5 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie