Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

Karob to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych. Rośnie w rejonie śródziemnomorskim. Jego strąki popularnie nazywanie są chlebem świętojańskim. 

Więcej szczegółów

Nowość

5,26 zł

  • 200g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Karob mielony – (łac. Ceratonia siliqua). 



Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae)
Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia)
Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua)
Synonimy: mączka chleba świętojańskiego
Inne nazwy: szarańczyn strączkowy, ceratonia
Surowiec: zmielone nasiona
Skład chemiczny: cukry, celuloza, hemiceluloza, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E
Drzewo karobowe (szarańczyn strąkowy) to roślina z rodziny bobowatych, rosnąca w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dorasta do ok. 15 m. Jego owoce stanowią ciemnobrązowe strąki, w których znajdują się ziarna.

Działanie i zastosowanie:

Działanie ogólne
• poprawia trawienie
• wspomaga walkę z nadwagą i otyłością
• zmniejsza poziom cholesterolu LDL
• bogate źródło składników odżywczych
• działanie wykrztuśne
• wspomaga pracę układu trawiennego
• działa przeciwbiegunkowo
• przeciwkaszlowo
• zmniejsza dolegliwości związane ze zgagą
• w diecie cukrzycowej, bezglutenowej, przy fenyloketonurii

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Karob jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Może być stosowany przez osoby chorujące na nadciśnienie czy cukrzycę, będące na diecie bezglutenowej czy kobiety w ciąży. Proszek i odwary z szarańczynu wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, działają przeciwbiegunkowo. Zalecany jest dzieciom w przypadku nieżytów pokarmowych. Jest bogatym źródłem białka oraz witamin – A, B2, B3, D oraz E. Węglowodany oraz taniny, ze względu na swoje właściwości zagęszczające, mogą okazać się pomocne w walce
z refluksem żołądkowo-przełykowym. Badania wykazały, że Karob ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL). U osób z nadwaga i otyłością zwiększa wydalanie tłuszczu.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Nasiona karobu znane i cenione są przede wszystkim ze względu na swój smak. Ze względu na niską zawartość tłuszczu często stosowane w kuchni jako zamiennik kakao. Pierwotnie, zanim zaczęto uprawiać buraki i trzcinę cukrową, stanowił naturalne źródło cukru. Nasiona ceratonii, ze względu na swoją stałą masę, stosowane były jako dawny środek miary i wagi. Pierwsze wzmianki nt. wykorzystania chleba świętojańskiego znajdziemy już w Piśmie Świętym.

Dawkowanie:

Karob może być dodawany do potraw, np do wypieków lub napojów, dodatek do jogurtu czy naleśników – jako naturalny zamiennik kakao.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Karob jest surowcem bezpiecznym, może być stosowany prze kobiety w ciąży i karmiące piersią, przez cukrzyków czy dzieci.

Źródła:

http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/maczka-chleba-swietojanskiego/
http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2016/05/chleb-swietojanski-karob.html
http://www.alergiapokarmowa.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy







Path: > Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
 
Dodatkowe informacje

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie