Szanowni Klienci,

W związku z planowanym urlopem w dniach 22.12.2017 - 02.01.2018 informujemy, iż wszystkie wysyłki realizujemy do dnia 21 grudnia.
Wracamy do pracy z nową energią 03.01.2018.

                                                                                                       Pozdrawiamy słonecznie!

                                                                                                              Magazyn Zdrowia

Camu Camu - jagody mielone 50g

Owoce Camu Camu - zawarty w owocach kwas elagowy zwiększa antyoksydacyjny potencjał rośliny. Zawartość witaminy C to nawet 3000mg / 100g suchej masy.

Więcej szczegółów

0000468
Nowość

26,00 zł

26,00 zł za szt.

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Camu Camu (Myrciaria dubia)  

Rodzina: Myrtaceae

Rodzaj: Myrciaria

Gatunek: Myrciaria dubia

Synonimy: Myrciaria caurensis, Myrciaria divaricata, Myrciaria lanceolata, Myrciaria obscura, Myrciaria paraensis, Myrciaria phillyraeoides, Myrciaria riedeliana, Myrciaria spruceana, Eugenia divaricata, Eugenia grandiglandulosa, Marlierea macedoi, Myrtus phillyraeoides, Psidium dubium.

Inne nazwy: camucamu, cacari, camocamo, rumberry


Camu Camu to popularna nazwa rośliny pochodzącej z Puszczy Amazońskiej. Gatunek ten przybiera formę drzewka lub krzewu (osiągającego zwykle wysokość 2-3 metrów), chętnie rośnie na brzegach rzek, na terenach bagnistych lub tylko okresowo podmokłych. Myrciaria dubia wypuszcza dość duże, pierzaste liście i drobne, białe kwiaty o słodkim zapachu. Jej kluczowe bogactwo mieści się jednak w owocach: okrągłych, osiągających maksymalną wielkość ponad 3 cm. Są soczyste, pokryte cienką, zazwyczaj czerwoną skórką. Te niepozorne kuleczki są najlepszą znaną nauce, naturalną skarbnicą witaminy C – w owocach Camu Camu jest jej kilkadziesiąt razy więcej, niż w cytrusach, a nawet do trzech razy więcej, niż w aceroli.

Surowiec: proszek


Skład: flawonoidy; aminokwasy; pierwiastki: wapń, potas, żelazo, fosfor; witaminy: B2, B3, C; rutyna; beta karoten; kwas galusowy; kwas elagowy; myrtyllina; katechina. Ponadto w 100 g owoców znajdują się także: białka (7,2 g), tłuszcze (3,0 g), węglowodany (52 g), błonnik (26 g), sól (0,2 g).


Główne zastosowania:

  • infekcje

  • stany zapalne

  • bóle stawów

  • kłopoty z pamięcią

  • problemy ze wzrokiem

  • niepokój

  • wspomagająco przy stanach depresyjnych

  • problemy układu ruchu

  • wzmacnianie odporności

  • profilaktyka chorób nowotworowych

  • profilaktyka chorób krążenia

  • profilaktyka chorób wątroby

  • spowalnianie procesów starzenia


Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Owoce bogate w liczne mikroelementy dowiodły swojej wartości odżywczej. Jak wykazały prace naukowe, flawonoidy obecne w kuleczkach Camu Camu są w stanie przeciwdziałać stanom zapalnym i zwalczać atakujące organizm wirusy. Z kolei antyoksydanty to substancje łagodzące procesy związane ze stresem oksydacyjnym: przeciwdziałające potencjalnie niebezpiecznym mutacjom komórkowym – w tym sensie można

Choć owoce Camu Camu ceni się przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, warto wiedzieć że zawarte w nich minerały i aminokwasy dodatkowo zwiększają zdolności organizmu do wchłaniania tej ważnej substancji. Kwas askorbinowy pełni zaś w ludzkim ciele znacznie więcej ważnych funkcji, niż wspomaganie działania układu odpornościowego: dzięki witaminie C prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy, system krwionośny i układ kostny zachowują dobrą kondycję, poszczególne komórki organizmu (na przykład te budujące skórę) podlegają regeneracji, wzmaga się produkcja kolagenu.


Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Owoce Camu Camu nie zostały odnotowane w medycynie naturalnej żadnego z krajów, w których roślina ta występuje. Rdzenni mieszkańcy Kolumbii, Ekwadoru, Brazylii, Boliwii i Peru nie przekonali się do dosyć kwaśnych owoców. Dopiero w obecnych czasach te soczyste kuleczki zdobywają należne im uznanie, stając się popularnym dodatkiem do przekąsek i napojów.


Dawkowanie:

Sproszkowane Camu Camu można dodawać do wielu potraw: od dań głównych po przekąski i desery. Zalecana dzienna dawka surowca to 3,8 g.


Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.


Źródła:

http://www.rain-tree.com/camu.htm#.Wek7HFu0OUk

https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_camu.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/

Path: > > > Camu Camu - jagody mielone 50g
 
Dodatkowe informacje

23 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie