Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z zasadami RODO. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, zgodę na ich użycie. Więcej informacji w Regulaminie Sklepu.
Kolendra - owoc

Kolendra - owoc

Popularna przyprawa, stosowana w kuchniach wielu stron świata. Posiada liczne właściwości lecznicze. Jest przeciwutleniaczem, zapobiegającym wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomocna w dolegliwościach układu trawiennego. Kolendra jest łagodna dla organizmu nawet dla niemowląt.

Więcej szczegółów

Nowość

3,52 zł

3,52 zł za szt.
  • 100g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Kolendra ziarna
Popularna przyprawa, stosowana w kuchniach wielu stron świata. Posiada liczne właściwości lecznicze. Jest przeciwutleniaczem, zapobiegającym wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomocna w dolegliwościach układu trawiennego. Kolendra jest łagodna dla organizmu nawet dla niemowląt.

Kolendra ziarna (Coriandrum) jest jednoroczną rośliną miododajną o przyjemnym smaku, który ginie po wysuszeniu. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, południowej Europy i Azji. W medycynie naturalnej ceniona za zielone liście i owoce (nasiona), z których wytwarza się olejek eteryczny. Jej odmiany różnią się smakiem w zależności od kraju pochodzenia. Odmiany o dużych nasionach są mielone i wchodzą w skład mieszanek, na przykład curry.

Skład
Sterole, polifenole, aminokwasy. Kumaryny, flawonoidy, oraz kwasy organiczne - kwas fenylokarboksylowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy.


Działanie
Zawiera przeciwutleniacze, które blokują wchłanianie tłuszczów. Pomaga na schorzenia żołądkowe dorosłych i dzieci, zwłaszcza w przypadkach kolki. Łagodzi niestrawność, wzdęcia i  biegunkę. Olej, wytwarzany z nasion kolendry stymuluje pracę żołądka i jelit, jest aromatyczny i ma działanie wiatropędne. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, łagodzi nerwobóle.


Zastosowanie
Jest składnikiem mieszanek ziołowych, stosowanych na niestrawność, reumatyzm, hemoroidy, bóle stawów. Pomaga w walce z pasożytami jelitowymi, działa przeczyszczająco. Kolendrę można też włączyć do diety oczyszczającej wątrobę. Wspomagała leczenie różyczki. Używa się jej również jako środka zapachowego w produktach spożywczych, alkoholowych, słodyczach oraz tytoniu.


Dawkowanie
1 łyżeczkę rozgniecionych owoców zaparzyć szklanką wrzątku. Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.


Przeciwwskazania
Brak

Path: > > > Kolendra - owoc
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie