Podbiał - liść cięty

Podbiał - liść cięty

Podbiał pospolity – liść (łac. Tussilago farfara). Ta niewielka, pospolicie występująca bylina, od wieków jest cenionym preparatem do walki z chorobami dróg oddechowych, przede wszystkim wykazuje właściwości wykrztuśne i osłaniające. 

Więcej szczegółów

Nowość

4,40 zł

4,40 zł za szt.
  • 50g
  • 200g
Ostatnie egzemplarze!

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Podbiał pospolity – liść (łac. Tussilago farfara). 



Rodzina: astrowate(łac. Astraceae)
Rodzaj: podbiał (łac. Tussilago)
Gatunek: podbiał zwyczajny (łac. Tussilago farfara)
Synonimy: kłobuk
Inne nazwy: kłobuk, ośla stopa, morowy korzeń, końskie kopyto, boże liczko
Surowiec: liść
Skład: śluz, garbniki, flawonoidy, gorycze, sterole, inulina

Podbiał jest byliną, dorastającą do ok. 25 cm. Występuje na terenie Europy i w innych rejonach półkuli północnej. W Polsce możemy go spotkać na terenach podmokłych. Wczesną wiosną zakwita, tworząc drobne, żółte kwiatostany. Młode liście podbiału są omszałe z obu stron, te starsze – tylko od spodu i podbarwione na biało, stąd nazwa rośliny. I właśnie te starsze liście są cennym surowcem zielarskim.

Działanie i zastosowanie:

Działanie ogólne
• wykrztuśne
• rozrzedzające wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych
• rozkurczowe
• działa łagodząco na układ trawienny
• przyspiesza gojenie ran
• łagodzi podrażnienia skóry
• odkażające
• antyseptyczne
• osłaniające
• przeziębienia, astma, choroby dróg oddechowych, alergie, problemy skórne, nieżyty układu pokarmowego

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Dzięki zawartości śluzu, podbiał wykazuje bardzo korzystne działanie w przypadku problemów
z górnymi drogami oddechowymi. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne, zmniejsza dolegliwości bólowe. Składniki bioaktywne liści podbiału wykazują również działanie pobudzające pracę nabłonka wyścielającego oskrzela i płuca. Jednocześnie rozrzedzają zalegającą wydzielinę. Przyspiesza i ułatwia jej odkrztuszanie i usuwanie. Duża zawartość flawonoidów wywiera działanie rozkurczowe, ułatwiając oddychanie przy problemach ze strony płuc i oskrzeli np. w przypadku astmy czy alergii, w stanach skurczowych górnych dróg oddechowych. Przyspiesza wentylacje płuc. Wspomniany wcześniej śluz ma również korzystny wpływ na pracę układu trawiennego – działa łagodząco na podrażnione jelita. Napar z liści podbiału, stosowany zewnętrznie, łagodzi podrażnienia skóry
i przyspiesza gojenie ran.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie

Podbiał jest rośliną znaną i cenioną w medycynie ludowej. Pierwotnie wykorzystywano go nie tylko, do sporządzania naparów. Młode liście podbiału spożywano w postaci sałatki. Leczniczych właściwości upatrywano również w dymie z palonych liści. Wykorzystywano go przede wszystkim jako remedium na wszelkie problemy z drogami oddechowymi – zapalenie gardła, krtani, oskrzeli czy płuc, jako środek wykrztuśny i przyspieszający rekonwalescencję.

Dawkowanie:

Napar : (2 łyżeczki surowca zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Nie może być spożywany przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Nie należy przekraczać dziennej dawki (2 łyżki suszu).

Źródła:

http://cib.umed.lodz.pl/pliki/Ro%C5%9Blinne-surowce-lecznicze-badania-makroskopowo-mikroskopowe.pdf
http://rozanski.li/435/podbial-tussilago-farfara-linne/
http://rozanski.li/180/wiosenne-porzadki-i-podbial/
http://aptekarzradzi.pl/podbial/







Path: > > > Podbiał - liść cięty
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie