Wszewłoga górska ( Meum athamanticum ) - najcenniejsze ziele Św. Hildegardy z Bingen. Oczyszcza organizm, odtruwa i rozgrzewa. Wzmacnia, pobudza krążenie, działa napotnie a także przeciwnowotworowo
Bylina z rodziny selerowatych występująca na terenie górzystych pasm Europy zachodniej. Jedna z ulubionych roślin Hildegardy z Bingen. Niezwykle silne właściwości lecznicze wszewłogi sprawiły, iż mniszka Hildegarda wartość rośliny stawiała ponad wartość kruszcu złota. Hildegarda jest autorką receptury oczyszczającego i wzmacniającego miodu gruszkowego z dodatkiem korzenia tej interesującej rośliny. Wszewłoga górska posiada bardzo specyficzny słodkawy zapach. Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń, ale również owoce i ziele.
Olejek eteryczny (0,5-1,2%), ftalidy, monoterpeny, poliacetyleny (falkarinon), ligustilid, żywice, kumarynowce (umbeliferon), kwas cynamonowy i jego estry, kwas ferulowy, kawowy
Miód gruszkowy: 3 razy dziennie/ 1 łyżka na czczo, 2 łyżki po obiedzie, oraz 3 przed snem.
Napar – 1 łyżka rozdrobnionych korzeni należy zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie parzyć pod przykryciem ok. 20 minut, przecedzić. Pić od 2 do 3 razy dziennie po 200ml. Kuracja trwa 3 tygodnie, należy powtarzać raz na kwartał.
Ciąża oraz okres karmienia piersią. Osoby wrażliwe na promienie słoneczne. Nie należy wystawiać się na bezpośrednie działanie promieni słonecznych po spożyciu wszewłogi.
Surowiec: cięty korzeń wszewłogi górskiej 25g
Kraj pochodzenia: Niemcy
Data przydatności do spożycia: 06.2018