Orzech czarny - łupiny kruszone 100g

Łupiny cięte orzecha czarnego stosowane tradycyjnie w celach antypasożytniczych.

Więcej szczegółów

0000565
Nowość

16,50 zł

14,00 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Łupiny Orzecha czarnego ( Juglans nigra )



Surowiec: łupiny kruszone ( Juglandis nigrum Nuc. Cort. tot. )
Rodzina: orzechowate
Rodzaj: orzech
Gatunek: orzech czarny
Synonimy: Carya, Jupiter’s Nuts
Inne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta, noyer noir, noyer noir d’Amerique, schwarze Walnuß, Schwarznuß, svart valnöt, Walnoot.
Kraj pochodzenia: USA


Orzech czarny (Juglans nigra) – to gatunek drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej: zasięg jego występowania rozciąga się od południowo-środkowych Stanów Zjednoczonych po wschodnie tereny Kanady. Ma postać mocnego, rozłożystego drzewa, które może osiągać wysokość nawet 40 metrów. Ziołolecznictwo interesuje się zaś między innymi łupinami małych owoców, jakie rodzą się na tej roślinie.

Kluczową substancją aktywną, zawartą w czarnych orzechach, jest juglon. Ma on silne działanie antyseptyczne: skutecznie powstrzymuje działalność pasożytów, namnażanie się bakterii i grzybów. Preparaty lecznicze, przygotowywane na bazie wyciągów z czarnego orzecha mają więc zastosowanie w walce z różnego rodzaju problemami, które często objawiają się w postaci kłopotów dotykających układ pokarmowo-wydalniczy.


Skład:
Kwasy organiczne; kwasy tłuszczowe (omega-3); flawonoidy; polifenole; garbniki; taniny; olejki eteryczne; melatonina. Orzech czarny jest także bogatym źródłem jodu, żelaza, kobaltu i manganu oraz witamin C, B1 i B2.



Główne zastosowania:

  • choroby pasożytnicze: m.in. owsiki, tasiemiec, liszaj
  • oczyszczanie organizmu
  • stany zapalne gardła
  • zgaga
  • problemy z trawieniem, biegunki i zaparcia
  • cukrzyca
  • nadciśnienie



Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarty w czarnych orzechach juglon powstrzymuje pewne enzymy, niezbędne do przeprowadzania procesów metabolicznych; z kolei względem organizmów żywych, takich jak pasożyty, wykazuje silnie toksyczny wpływ i przyczynia się do ich eliminacji. Czarny orzech obniża też poziom złego cholesterolu, stając się sprzymierzeńcem osób mających problemy z układem sercowo-naczyniowym. Wiele badań wykazało, że zarówno juglon, jak i inne substancje aktywne zawarte w czarnym orzechu, mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, unieszkodliwiając komórki rakowe.


Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Czarny orzech ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawarte w nim taniny działają ściągająco i łagodząco, pomagając m. In. w wyciszaniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.



Dawkowanie:
Z łupin orzecha najlepiej jest przygotować nalewkę na alkoholu 40 - 50%.

Nalewka z czarnego orzecha: 2 łyżeczki dodajemy do 1/4 szklanki wody, wypić przed śniadaniem. Zaleca się zacząć od dawek mniejszych i stopniowo zwiększać do dawki najwyższej.

Przepis na nalewkę z łupin orzecha czarnego znajdziesz tutaj.


Przeciwwskazania:
Stosowanie preparatów z czarnego orzecha odradza się kobietom w ciąży i matkom karmiącym oraz osobom uczulonym na orzechy.


Źródła:
https://jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
http://botanical.com/botanical/mgmh/w/walnut06.html#rec
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?20762
https://webmed.com

Path: > > > Orzech czarny - łupiny kruszone 100g
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie