Pieprz kubeba - cały owoc

Tylko online
Nowość

4,99 zł

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Pieprz kubeba (Piper cubeba)

Rodzina: Piperaceae

Rodzaj: Piper

Gatunek: Piper cubeba

Synonimy: Cubeb

Inne nazwy: Cubeb pepper, Java pepper, Tailed cubbebs, Tailed pepper, pieprz ogoniasty.

Pieprz kubeba to roślina pochodząca z Malezji. Ma postać krzewiącego się pnącza o liściach sercowatych i podługowatych. Z punktu widzenia ziołolecznictwa najcenniejsze są jednak wydawane przez ten gatunek owoce: zakończone charakterystycznymi ogonkami, ciemne i pomarszczone kuleczki, dojrzewające w podłużnych, walcowatych kwiatostanach. Pozyskuje się z nich silnie aromatyczną przyprawę, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też wykazuje pozytywne działanie na zdrowie. Pieprz kubeba jest obecnie uprawiany w Indonezji, między innymi na Jawie i Sumatrze – stąd jego popularne nazwy.

Surowiec: owoc mielony

Skład: Owoc rośliny zawiera lignany, między innymi kubebinę oraz olejek eteryczny, składający się z monoterpenów i seskwiterpenów.


Główne zastosowania:

  • gorączka
  • stany zapalne
  • choroby pasożytnicze
  • nieżyt układu oddechowego
  • problemy z trawieniem
  • bóle zębów
  • infekcje układu moczowego i płciowego

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Już w 1839 roku wyodrębniono unikalną substancję czynną, zawartą w tym gatunku pieprzu – nazwano ją kubebiną. Jak dowiodły badania, związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne. Drugim ważnym składnikiem pieprzu jest eteryczny olejek kubebowy: działający przeciwbólowo, udrożniający drogi oddechowe i łagodzący zaburzenia trawienne. Jego zasługą jest też przeciwpierwotniakowe działanie tego pieprzu.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Z niezwykłych właściwości pieprzu kubeba zdawały sobie sprawę już tradycyjna medycyna chińska i ziołolecznictwo tybetańskie. W średniowieczu, za sprawą Arabów, sława tego gatunku dotarła także do Europy – poznano, że pieprz kubeba działa rozgrzewająco, wykrztuśnie i moczopędnie. Był wówczas bardzo wysoko cenioną przyprawą, chętnie stosowaną także w przypadku wielu dolegliwości: zarówno infekcji wywoływanych przez drobnoustroje, jak i stanów zapalnych rozmaitego pochodzenia. Polecano go jako remedium na gorączkę, bóle zębów, nieświeży oddech, a nawet infekcje dróg oddechowych.

W Chinach dotąd pieprz kubeba jest znany jako afrodyzjak, roślina wspomagająca płodność.

Ciekawostką jest fakt, że przed II wojną światową produkowano papierosy z domieszką pieprzu kubeba, które przepisywano osobom cierpiącym na katar sienny, a nawet astmę. Z kolei u progu XXI wieku ów pieprz pojawił się w recepturach odmładzających kosmetyków.

Dawkowanie:

Sproszkowany pieprz kubeba można dodawać do potraw, przy czym zalecana dzienna dawka to około 2 gramów surowca.

Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.

Źródła:

http://rozanski.li/1163/roslinne-antiblennorrhoica/

http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_cubeb_pepper.htm

http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB30682

Path: > > > Pieprz kubeba - cały owoc
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie