Szanowni Klienci,

W związku z planowanym urlopem w dniach 22.12.2017 - 02.01.2018 informujemy, iż wszystkie wysyłki realizujemy do dnia 21 grudnia.
Wracamy do pracy z nową energią 03.01.2018.

                                                                                                       Pozdrawiamy słonecznie!

                                                                                                              Magazyn Zdrowia

Rukiew wodna ( Nasturtium officinale )

Rukiew wodna - ziele cięte

Więcej szczegółów

Nowość

5,90 zł

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Rukiew wodna (Nasturtium officinale)


Rodzina: Brassicaceae
Rodzaj: Nasturtium
Gatunek: Nasturtium officinale
Synonimy: Nasturtium fontanum, Nasturtium nasturtium aquaticum, Nasturtium silfoliu, Arabis nasturtium, Baeumerta nasturtium, Baeumerta nasturtium aquaticum, Cardamine aquatica, Cardamine fontana, Cardamine nasturtium, Cardamine nasturtium aquaticum, Cardaminum nasturtium, Crucifera fontana, Radicula nasturtium, Rorippa nasturtium, Rorippa nasturtium aquaticum,  Rorippa officinalis, Sisymbrium amarum, Sisymbrium cardaminefolium, Sisymbrium fluviatile, Sisymbrium nasturtium, Sisymbrium nasturtium aquaticum.

Inne nazwy: Watercress, Water Cress, The Nasturtium, Cresson, Brunnenkresse, rukiew, nasturcja lekarska, rzeżucha wodna.

Surowiec: ziele cięte


Skład: glukozydy (w tym glukonasturcyna, czyli izotiocyjanian fenylowy), kwercetyna, karoteny, flawonoidy (kemferol).
W 100 g ziela znajduje się: 250 µg witaminy K, 160 µg witaminy A, 0,120 µg witaminy B2, 0,129 µg witaminy B6, 0,200 µg witaminy B3, 43 µg witaminy C, 330 µg potasu, 120 µg wapnia, 21 µg magnezu. W liściach rukwi znajdują się także pewne ilości żelaza i siarki.
Rukiew wodna to wieloletnia roślina pochodząca z obszarów Europy i Azji, która była znana już starożytnym cywilizacjom. Zgodnie z sugestią zawartą w nazwie gatunkowej, roślina ta wzrasta w środowisku wodnym: porasta brzegi rzek, występuje w rowach i nieckach stale wypełniających się wodą, rośnie na różnego rodzaju  terenach podmokłych. Jej rozgałęziająca się łodyga jest zazwyczaj pokładająca się i przynajmniej częściowo zanurzona w wodzie – wznosi się jednak też ku górze, osiągając nawet około metra wysokości. Bezpośrednio z niej wyrastają liście o różnych kształtach: jajowate, eliptyczne lub lancetowate. Wszystkie zbierają się w grupy i posiadają charakterystyczne, piłkowane brzegi. To liście są głównym bogactwem rukwi, ale oprócz nich pokrywa się ona drobnymi, białymi kwiatami, które między czerwcem a wrześniem wyrastają w formie gron na szczytach łodyg.

W Polsce rukiew wodna podlega ochronie, posiadając status rośliny bliskiej zagrożenia. Obecność rukwi w środowisku naturalnym jest o tyle istotna, że uchodzi ona za jedną z najzdrowszych roślin – a tę sławę przynosi jej przede wszystkim imponująca lista witamin, w jakie bogate są liście rukwi.

Główne zastosowania:

  • awitaminoza
  • osłabienie
  • infekcje i stany zapalne układu oddechowego
  • kaszel
  • napięciowe bóle głowy
  • stany zapalne jamy ustnej
  • owrzodzenia i bóle dziąseł
  • nieświeży oddech
  • problemy z trawieniem
  • brak apetytu

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Glukonasturcyna zawarta w zielu jest podejrzewana o działanie antynowotworowe, silnym przeciwutleniaczem jest także obecna tu kwercytyna. Z kolei imponująca lista mikroelementów czyni z rukwi roślinę usprawniającą działanie ludzkiego organizmu na wielu płaszczyznach: od funkcjonowania narządów wewnętrznych po kondycję skóry i włosów.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Odnotowano, że w przeszłości polecano stosować rukiew podczas leczenia gruźlicy i innych przewlekłych stanów zapalnych układu oddechowego. Ceniono ją także za działanie żółciopędne i pobudzanie procesów trawiennych oraz właściwości przeciwgnilne. Podejrzewano o zapobieganie cukrzycy.

W Chinach także współcześnie popularne jest dodawanie rukwi do zup – wzbogacona w taki sposób potrawa jest tam znana jako metoda ulżenia podrażnionym i spuchniętym dziąsłom, wyciszania stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej, i odświeżania oddechu. Z kolei połączenie rukwi z octem jabłkowym jest uznawane za remedium na bóle głowy wywołane napięciem nerwowym.
Medycyna ludowa dostrzegła również inne zalety stosowania wyciągów z rukwi: takim wywarem można przemywać zmienioną chorobowo skórę i w ten sposób rozwiązać wiele problemów dermatologicznych, w tym na przykład egzemę. Takie przemywanie ukoi skórę cierpiącą po zbyt intensywnym kontakcie z promieniami słonecznymi lub bardzo niską temperaturą.

Dawkowanie:

Surowiec można dodawać do różnego rodzaju potraw (na przykład sałatek i przekąsek), wzbogacając ich smak i wartość odżywczą. Dodając ziele do zup, sporządza się z niego wywar – w analogiczny sposób można stworzyć płyn do przemywania skóry. Specjaliści zalecają zachowywać dzienną dawkę 85 - 100 g surowca.

Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.

Źródła:

https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_watercress.htm
https://examine.com/supplements/watercress/
http://rozanski.li/2061/leki-siarkocyjanowe-rodanowe-w-xix-wieku/

Path: > > > Rukiew wodna ( Nasturtium officinale )
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie