Głóg - owoc cały EKO

Głóg (owoc) EKO

Głóg to krzew pospolicie występujący na terenie naszego kraju. Na jesieni na jego gałązkach pojawiają się czerwone owoce, które stanowią przysmak wielu zwierząt, zwłaszcza ptaków. I trzeba przyznać, że zwierzaki wiedzą co robią, bo w tych głogowych koralach ukryte jest bogactwo składników o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a zwłaszcza serca i układu krwionośnego.

Więcej szczegółów

Nowość

3,95 zł

  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Głóg – owoc

Rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Rodzaj: głóg (łac. Crataegus)
Inne nazwy: babi mąka, ptasi chleb, zajęcze gruszki

Głóg jest krzewem z rodziny różowatych. Niewysoki o ciemnozielonych, błyszczących liściach i charakterystycznych czerwonych owocach. Występuje na terenie całej Europy, a także w Azji i Afryce Północnej. Wyrasta na skrajach lasu, w parkach i ogrodach jest uprawiany, jako roślina ozdobna. Surowcem zielarskim są kwiaty i owoce głogu. Owoce swoją dojrzałość osiągają na przełomie września i października. W swoim składzie owoce głogu zawierają trójterpeny, związki karotenoidowe, flawonoidy, nukleozydy, fitosterole, kumaryny, garbniki oraz witaminy C i PP. W medycynie ludowej owoce głogu od dawien dawna wykorzystywane są ze względu na swoje działanie rozkurczowe, uspokajające i pozytywnie wpływające na prace układu krwionośnego i serca. Na ich bazie od stuleci sporządzano napary, nalewki i wina. Spożywanie owoców głogu zalecane jest szczególnie osobom starszym, aby poprawić siłę mięśnia sercowego i ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi. Mogą być stosowane w przypadku zaburzeń rytmu serca. Substancje bioaktywne zawarte w głogu łagodzą stany nadmiernego napięcia nerwowego, uspokajają. Głóg działa łagodnie, ale efekty utrzymują się przez długi czas. Ponadto może okazać się pomocny dla osób cierpiących na bóle stawów i nerwobóle. Duża zawartość flawonoidów wpływa korzystnie na pracę jelit i wspomaga trawienie.

Działanie i zastosowanie:

  • nasercowe
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • działa uspokajająco
  • ułatwia zasypianie
  • poprawia pracę jelit i ułatwia trawienie
  • redukuje złe skutki ekspozycji na stres
  • reguluje miarową pracę serca w przypadku zaburzeń rytmu
  • działa przeciwbólowo w bólach stawów, kości i nerwobólach

Dawkowanie:

Ze świeżych owoców można przygotować soki i dżemy, które zachowują wszystkie pozytywne właściwości owoców głogu.
Odwar: 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalać szklanka gorącej wody i gotować przez pięć minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić i pić podzielone na 2-3 porcje.
Nalewka: owoce zalać 70% alkoholem w proporcji 1:5, odstawić w ciemnym miejscu. Po ok. 2 tygodniach nalewka jest gotowa do spożycia. Wypijać 20-30 kropli na kieliszek wody.
Aby pozytywne efekty stosowania owoców głogu miały długotrwały charakter, należy je spożywać przez co najmniej 3 miesiące.

Źródła:

L.M.Krześniak, Apteczka ziołowa, Sport i Turystka, Warszawa 1986, s. 38-40
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g
http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/
Path: > > > Głóg (owoc) EKO

Napisz opinię

Głóg (owoc) EKO
Napisz opinię
 
Comments(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie