Szanowni Klienci,

    W związku z planowanymi pracami technicznymi na naszej platformie  w dniach: 27- 30.05.2019 realizacja zamówień może się nieco opóźnić. Przepraszamy z chwilowe utrudnienia.
Papryczki Chili całe

Papryka chili - cały owoc

Papryka chili to papryczka, o której słyszała większość z nas. Słynie ze swojego ostrego smaku i jest popularną przyprawą wielu kuchni świata. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, papryka jest źródłem ważnych składników odżywczych i wspierających organizm w zwalczaniu różnych przypadłości zdrowotnych. 

Więcej szczegółów

Nowość

5,50 zł

  • 50g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Papryka chili – mielona (łac. Capsicum annum)

Rodzina: psiankowate (łac. Solanaceae)

Rodzaj: papryka (łac. Capsicum)

Gatunek: papryka chili (łac. Capsicum annum)

Synonimy: chilli, papryka ostra

Surowiec: owoc mielony

Papryka jest rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej i Środkowej. Ze względu na swoją popularność obecnie jest uprawiana w innych zakątkach świata o klimacie tropikalnym, np.
w Indiach czy w Afryce. Nazwa chili odnosi się do kilku różnych gatunków papryki, m.in. tabasco, piri-piri czy habanero. Wszystkie one znane są przede wszystkim ze swojego ostrego smaku, nadającego daniom z jej dodatkiem pikantności. Składnikiem odpowiedzialnym za poziom ostrości poszczególnych papryk jest kapsaicyna – im zawartość jej jest większa, tym większa jest jej siła. Oprócz oczywistych walorów smakowych, papryka chili jest cennym źródłem dobroczynnych składników. Obok kapsaicyny znajdują się w niej witaminy (przede wszystkim witamina C), sole mineralne, karoteny oraz flawonoidy.

Regularne jej spożywanie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawia działanie układu immunologicznego. Ponieważ chili świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań, od mięsnych po desery czekoladowe, warto wprowadzić je na stałe do naszej diety.

Działanie i zastosowanie:

  • rozgrzewające

  • napotne

  • moczopędne

  • poprawiające trawienie

  • zwiększające produkcję soków żołądkowych

  • przyspiesza metabolizm

  • poprawia nastrój

  • działa antyoksydacyjnie

  • wzmacnia odporność

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Kapsaicyna, czyli jeden z alkaloidów, która jest odpowiedzialna za ostry smak papryki, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Pobudza produkcję kwasów żołądkowych, a tym samym poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatkowo działa bakteriobójczo. Zawarte w papryczkach chili flawonoidy oraz witaminy wpływają korzystnie na wzrok oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Regularne dodawanie papryki chili do spożywanych potraw wzmacnia odporność organizmu. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i napotnie, dlatego może być wykorzystana we wspomaganiu organizmu w zwalczaniu pierwszych objawów grypy czy przeziębienia.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Historia zastosowania papryki chili sięga bardzo dawnych czasów. Znana i wykorzystywana była już
w starożytności. Majowie i Inkowie stosowali ją do wcierania w bolące zęby. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, a także Afryki przypisywali jej magiczne właściwości. Uważali, że odpędza złe moce, a także przyciąga miłość i jest silnym afrodyzjakiem.

Dawkowanie:
Papryka chili nadaje się jako przyprawa do różnorodnych potraw – mięsnych, warzywnych, zup, sosów, a nawet do deserów. Jej ilość należy dopasować do własnych upodobań.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ saponiny
i fenyloalkiloaminy w niej zawarte mogą przenikać do płodu lub mleka matki.

Ze względu na swoje drażniące działanie papryczek chili powinny unikać osoby z wrzodami żołądka, refluksem, stanami zapalnymi jelit i problemami z układem trawiennym.

Ze względu na duży poziom ostrości osoby nie przyzwyczajone do potraw pikantnych powinny zaczynać spożywanie papryki chili od mniejszych ilości, które stopniowo można zwiększać.

Może wywoływać piekący ból w jamie ustnej i gardle. Należy unikać kontaktu z oczami. W przypadku nadmiernego podrażnienia np. skóry dłoni lub gardła należy przepłukać np. jogurtem lub alkoholem (kapsaicyna ulega rozpuszczeniu w tłuszczach i w alkoholu).

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili
http://rozanski.li/165/fructus-capsici-owoc-ostrej-papryki-w-fitoterapii/
http://rozanski.li/1143/fructus-capsici-owoc-papryki-ostrej-pieprzowca/

Path: > > > Papryka chili - cały owoc
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie