Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie zgodnie z zasadami RODO. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, zgodę na ich użycie. Więcej informacji w Regulaminie Sklepu.
Mirt cytrynowy ( Backhousia citridora )

Mirt cytrynowy BIO

Mirt cytrynowy BIO
Surowiec: ziele cięte BIO

Więcej szczegółów

Nowość

19,90 zł

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

 
Więcej informacji

Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora) BIO


Rodzina: Myrtaceae

Rodzaj: Backhousia

Gatunek: Backhousia citriodora

Inne nazwy: lemon myrtle, lemon scented myrtle, lemon scented backhousia, sweet verbena myrtle, sweet verbena tree, lemon scented ironwood, lemon scented verbena.


Mirt cytrynowy to roślina pochodząca z Australii, choć obecnie rośnie także w południowych rejonach Afryki, Europy i Ameryki Północnej. Ten krzew lub drzewko można rozpoznać  po lancetowatych, czyli wąskich, wydłużonych i ostro zakończonych liściach, które zielenią się w krajobrazie tropikalnego lasu. Latem i jesienią mirt cytrynowy jest obsypany drobnymi, kremowobiałymi kwiatami, które stają się jego kolejnym znakiem charakterystycznym. Nazwa łacińska gatunku pochodzi od nazwiska Jamesa Backhouse’a: botanika, który zawędrował do Australii jako misjonarz – choć została nadana przez innego XIX-wiecznego badacza, barona Ferdynada von Muellera, który jako pierwszy opisał tę roślinę.

Zarówno nazwa botaniczna, jak i popularne określenia tej rośliny odnotowują jej najbardziej charakterystyczną właściwość, jaką jest intensywny, cytrynowy zapach. To konsekwencja wyjątkowo dużego stężenia cytralu – które przekracza nie tylko to zawarte w naturalnym olejku cytrynowym, ale i werbenowym czy cytronelowym. Warto zaznaczyć, że cytral po raz pierwszy został pozyskany właśnie z tej rośliny i jej zawdzięcza swoją nazwę. Dzięki temu niezwykłemu aromatowi mirt cytrynowy zyskał w Australii status doskonałej przyprawy, ale sam olejek eteryczny, któremu można przypisać te zapachowe właściwości, ma także walory prozdrowotne. Co więcej, olejek to tylko jeden element wewnętrznego bogactwa mirtu cytrynowego.

Surowiec: ziele cięte BIO

Skład:

olejek eteryczny (w nim: cytral, cytronelal, mircen, linalol), polifenole (m.in. kwas elagowy i jego pochodne), flawonoidy (katechina), kwasy fenolowe (kwas galusowy), taniny.


Główne zastosowania:

  • infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze

  • stany zapalne

  • przeziębienie

  • nieżyt dróg oddechowych

  • alergie

  • pomocniczo w chorobach zakaźnych

  • bóle głowy

  • ogólne osłabienie

  • uczucie zmęczenia

  • stany depresyjne


Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Jak dowiodły badania, wyciągi z ziela mirtu cytrynowego działają antyseptycznie: hamują rozwój wielu drobnoustrojów chorobotwórczych: bakterii (by wymienić chociażby gronkowca złocistego czy pałeczki okrężnicy), wirusów i grzybów. Jest za to odpowiedzialny przede wszystkim cytral, którego świeży zapach dodatkowo działa też sedatywnie: odprężająco i uspokajająco.

W zielu mirtu cytrynowego dowiedziono również obecności przeciwutleniaczy, co jest ważną informacją z perspektywy profilaktyki chorób nowotworowych. Szczególnie silnym związkiem tego rodzaju jest kwas elagowy, który jednocześnie pomaga wyciszać stany zapalne w organizmie i wspiera ogólne funkcje układu odpornościowego. Innym tutejszym antyoksydantem jest kwas galusowy, który poza wzmacnianiem właściwości antyseptycznych wyciągu wykazuje także działanie ściągające.


Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Rdzenna ludność Australii zna mirt cytrynowy bardzo dobrze – dodawanie liści i kwiatów do potraw nie tylko uatrakcyjniało smak sezonowych potraw, ale okazywało się także pomocne w zwalczaniu licznych dolegliwości zdrowotnych. Udokumentowano, że plemiona Aborygenów korzystały z mirtu cytrynowego, gdy dotykały ich objawy infekcji o różnym charakterze.


Dawkowanie:

Suszone ziele może być dodawane do parzonej herbaty, nada jej wówczas cytrynowy posmak i wzbogaci jej odżywcze właściwości. Podobnie można wzbogacać inne potrawy, w rodzaju zup, dań głównych, a nawet deserów.


Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.


Źródła:

https://www.drugs.com/npp/lemon-myrtle.html

https://www.purityessentialoils.com.au/lemon-myrtle-backhousia-citrodora.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750014000493

https://www.herbwisdom.com/herb-lemon-myrtle.html

https://books.google.pl/books?id=gRZjDAAAQBAJ&pg=PA117&lpg=PA117&dq=backhousia+citriodora+infusion&source

Path: > > > Mirt cytrynowy BIO
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie