Aframon madagaskarski (Pieprz meleguet)

Aframon madagaskarski (Pieprz meleguet)

Aframon jest roślina pochodzącą z Afryki zachodniej. Od wieków znany ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zmielone ziarna aframonu wykorzystywane są również, jako przyprawa – w smaku zbliżone do kardamonu, stosowane, jako zamiennik czarnego pieprzu.

Więcej szczegółów

Nowość

11,00 zł

  • 50g
  • 200g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Aframon madagaskarski – (łac. Aframomum melegueta

Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: aframon (łac. Aframomum)
Gatunek: aframon madagaskarski (łac. Aframomum melegueta)
Synonimy: Aframon Rajski, Rajskie ziarno, pieprz melegueta
Surowiec: całe nasiona

Aframon madagaskarski jest byliną z rodziny imbirowatych. Dorasta do ok. 2 m. wysokości. O prostej, pokrytej łuskowatymi liści łodydze. W okresie kwitnienia wytwarza ciemnoróżowe kwiatostany. Owoce aframonu są walcowate, wybarwione na pomarańczowo lub czerwono i zawierające po kilkadziesiąt nasion. Jest cenioną w medycynie naturalnej rośliną leczniczą. Powszechnie stosowany również, jako roślina przyprawowa. Pochodzi z rejonu Afryki Zachodniej. Do Europy dotarł w średniowieczu, stosowany był głównie jako substytut czarnego pieprzu. Ziarna aframonu cenione są za swój charakterystyczny ostry smak i imbirowy aromat. Są chętnie wykorzystywane w przemyśle piwowarskim do aromatyzowania różnego rodzaju napojów alkoholowych.

Ziarna aframonu od wieków są znane nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe, ale również szerokie działanie prozdrowotne. Działają rozgrzewającą, stymulują pracę układu trawiennego, poprawiają funkcjonowanie układów wydalniczych. Poprawiają trawienie oraz regulują termoregulację i przyśpieszają metabolizm, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w walce z nadwagą. W Afryce sporządza się na bazie ziaren aframonu ziołowe nalewki, które są zalecane w przypadku problemów jelitowych. Ponadto przypisuje mu się działanie afrodyzyjne i zwiększające libido.

Działanie i zastosowanie:

  • poprawa funkcjonowania układu trawiennego
  • działanie moczopędne i wiatropędne
  • przyspiesza metabolizm
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • zwalcza stany zapalne jamy ustnej

Dawkowanie:

Zmielone lub w całości prażone ziarna aframonu można dodawać do potraw. Zaostrzają ich smak i nadają ciekawego aromatu. Może być stosowany, jako dodatek do zup, sosów, sałatek, a także do aromatyzowania napojów.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Ziarna aframonu należy wprowadzać do diety stopniowo, obserwując reakcje organizmu. Zachować ostrożność w przypadku choroby wrzodowej. W razie wątpliwości, należy zasięgnąć porady lekarza lub fito terapeuty.

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aframon_madagaskarski

https://zdrowie831.wordpress.com/2017/08/23/niezle-ziolka-czesc-14/

Path: > > > Aframon madagaskarski (Pieprz meleguet)

Napisz opinię

Aframon madagaskarski (Pieprz meleguet)
Napisz opinię
 
Comments(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie