Szanowni Klienci,

    W związku z planowanymi pracami technicznymi na naszej platformie  w dniach: 27- 30.05.2019 realizacja zamówień może się nieco opóźnić. Przepraszamy z chwilowe utrudnienia.
Skórka cytrynowa - mielona 50g

Skórka cytrynowa - mielona 50g

Cytryna jest znanym i powszechnie stosowanym owoce. Przede wszystkim chętnie sięgamy po nią jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresie zmniejszonej odporności na jesieni i zimą.

Więcej szczegółów

0000556
Nowość

6,50 zł

6,50 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Cytryna zwyczajna – skórka suszona (łac. Citrus limon ).

Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)

Rodzaj: cytrus (łac. Citrus)

Gatunek: cytryna zwyczajna (łac. Citrus limon)

Surowiec: skórka suszona mielona

Cytryna to drzewo dorastające niekiedy do 10 m wysokości. O liściach jajowatych, skórzastych
i lśniących. W okresie kwitnienia pokrywają ją białe, bardzo aromatyczne kwiaty. Owocem jest cytryna o charakterystycznym zapachu i kwaśnym smaku. Sama skórka ma lekko goryczkowaty i również kwaśny posmak. Aby wyeliminować jej gorzki smak, skórka suszona pozbawiona jest spodniej, białej warstwy. Używana przede wszystkim w kuchni, ze względu na swoje właściwości aromatyczne. Skórka z cytryny jest jednym z najbardziej popularnych dodatków w kuchni ajurwedyjskiej, nie tylko ze względu na walory ściśle kulinarne, ale również cenne działanie prozdrowotne.
W jej składzie, oprócz witamin, znajdują się kwasy (cytrynowy, jabłkowy), cukry, tłuszcze, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Zasobna jest również w antyoksydanty, narynginę, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i działa odmładzająco poprzez przyspieszanie usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych substancji.
Oprócz witaminy C, zawiera ona w swoim składzie wiele innych cennych składników. Skórkę cytryny warto włączyć do naszej diety na stałe – działa odmładzająco na organizm, a regularnie spożywana wzmacnia odporność. Chociaż tradycyjnie wykorzystujemy przede wszystkim sok z owocu cytryny, to właśnie jej skorka jest najbogatsza
w cenne składniki. Zawiera ich nawet 10 razy więcej niż sam sok.

Działanie i zastosowanie:

  • dodaje energii

  • jest bogatym źródłem witaminy C

  • zasobna w naturalne antyoksydanty

  • spowalnia procesy starzenia

  • wzmacnia odporność

  • przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu

  • obniża ciśnienie tętnicze

  • hamuje namnażanie wolnych rodników

  • stosowana zewnętrznie np. w formie pasty działa wybielająco

Dawkowanie:
Skórkę cytryny można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest idealnym dodatkiem do wypieków, a także dań wytrawnych – zup, sosów, dań mięsnych i rybnych. Bardzo dobrze smakuje dodana do jogurtu. Nadaje daniom lekkiej kwasowości i orzeźwiającego aromatu. Dawkowanie należy dopasować do własnych preferencji smakowych.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Skórka z cytryny jest produktem bezpiecznym i nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.

Źródła:
https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-korzysci-zastosowania/
https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-wykorzystaj-wlasciwosci/
http://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/

Path: > > > Skórka cytrynowa - mielona 50g
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie