Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

Karob to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych. Rośnie w rejonie śródziemnomorskim. Jego strąki popularnie nazywanie są chlebem świętojańskim. 

Więcej szczegółów

Nowość

6,50 zł

  • 200g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

     
    Więcej informacji

    Karob mielony – (łac. Ceratonia siliqua). 



    Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae)
    Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia)
    Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua)
    Synonimy: mączka chleba świętojańskiego
    Inne nazwy: szarańczyn strączkowy, ceratonia
    Surowiec: zmielone nasiona
    Skład chemiczny: cukry, celuloza, hemiceluloza, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E
    Drzewo karobowe (szarańczyn strąkowy) to roślina z rodziny bobowatych, rosnąca w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dorasta do ok. 15 m. Jego owoce stanowią ciemnobrązowe strąki, w których znajdują się ziarna.

    Działanie i zastosowanie:

    Działanie ogólne
    • poprawia trawienie
    • wspomaga walkę z nadwagą i otyłością
    • zmniejsza poziom cholesterolu LDL
    • bogate źródło składników odżywczych
    • działanie wykrztuśne
    • wspomaga pracę układu trawiennego
    • działa przeciwbiegunkowo
    • przeciwkaszlowo
    • zmniejsza dolegliwości związane ze zgagą
    • w diecie cukrzycowej, bezglutenowej, przy fenyloketonurii

    Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

    Karob jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Może być stosowany przez osoby chorujące na nadciśnienie czy cukrzycę, będące na diecie bezglutenowej czy kobiety w ciąży. Proszek i odwary z szarańczynu wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, działają przeciwbiegunkowo. Zalecany jest dzieciom w przypadku nieżytów pokarmowych. Jest bogatym źródłem białka oraz witamin – A, B2, B3, D oraz E. Węglowodany oraz taniny, ze względu na swoje właściwości zagęszczające, mogą okazać się pomocne w walce
    z refluksem żołądkowo-przełykowym. Badania wykazały, że Karob ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL). U osób z nadwaga i otyłością zwiększa wydalanie tłuszczu.

    Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

    Nasiona karobu znane i cenione są przede wszystkim ze względu na swój smak. Ze względu na niską zawartość tłuszczu często stosowane w kuchni jako zamiennik kakao. Pierwotnie, zanim zaczęto uprawiać buraki i trzcinę cukrową, stanowił naturalne źródło cukru. Nasiona ceratonii, ze względu na swoją stałą masę, stosowane były jako dawny środek miary i wagi. Pierwsze wzmianki nt. wykorzystania chleba świętojańskiego znajdziemy już w Piśmie Świętym.

    Dawkowanie:

    Karob może być dodawany do potraw, np do wypieków lub napojów, dodatek do jogurtu czy naleśników – jako naturalny zamiennik kakao.

    Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

    Karob jest surowcem bezpiecznym, może być stosowany prze kobiety w ciąży i karmiące piersią, przez cukrzyków czy dzieci.

    Źródła:

    http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/maczka-chleba-swietojanskiego/
    http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2016/05/chleb-swietojanski-karob.html
    http://www.alergiapokarmowa.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego/
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy







    Path: > > > Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
     
    Dodatkowe informacje

    30 produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Porównaj 0

    Brak produktów

    To be determined Wysyłka
    0,00 zł Suma

    Zamówienie