Kava Kava (Pieprz metystynowy) korzeń

Kava Kava New Zealand - korzeń mielony

Kava kava (łac. Piper methysticum) to roślina naturalnie rosnąca na terenie wysp Oceanu Spokojnego. W tamtej części świata z jej korzenia przygotowuje się bardzo popularny napój, który spożywa się każdego dnia, aby się rozluźnić i poprawić sobie nastrój.

Więcej szczegółów

Nowość

52,00 zł

  • 25g
  • 50g
  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

Produkty powiązane
 
Więcej informacji

Kava kava

New Zealand - korzeń (łac. Piper methysticum)

Rodzina: pieprzowate (łac. Piperaceae)

Rodzaj: pieprz metystnowy (łac. Piper methysticum)

Synonimy: kava, pieprz metystynowy

Inne nazwy: ava, yagona

Rodzaj: Szlachetna kava / Kava Noble

Zawartość kawalaktonów: 10%

Kolor: beżowy

Postać: proszek ( mielony korzeń , jednolita frakcja )

Zapach i smak: charakterystyczny

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Chemotyp: 423615

Badania mikrobiologiczne: Tak

Źródło: Certyfikowane

Zawartość związków aktywnych:

Surowiec: korzeń mielony

Kava kava, czyli inaczej pieprz metystynowy jest należącym do rodziny pieprzowatych (Piperaceae) krzewem sięgającym aż do 4 metrów wysokości. Posiada duże (ok. 15-centrymetrowe) liście o kształcie przypominającym serce, a w czasie kwitnienia obsypuje się charakterystycznymi białymi kwiatami o mocnej, ale przyjemnej woni. Jest to roślina dwupienna, której kwiaty męskie układają się w kłosy cylindrycznej formie, a żeńskie są o wiele rzadsze i jedynie niekiedy zawiązują nasiona. Naturalnie występuje w gorącym, wilgotnym klimacie, przede wszystkim na wyspach Pacyfiku. Wywodzi się konkretnie z Mikronezji oraz Vanuatu. Co więcej, obecnie dość powszechnie uprawia się ten krzew także w Indiach. Coraz większą popularnością cieszy się również w Europie, gdzie także zaczyna się doceniać jej niezwykłe właściwości.

Więcej informacji znajdziesz na naszym blogu.

Działanie i zastosowanie:

  • zwalcza infekcje i stany zapalne
  • łagodzi bóle: mięśniowe, menstruacyjne
  • zalecany astmatykom
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu moczowego
  • zmniejsza dyskomfort odczuwany przez kobiety w okresie menopauzy
  • działa nasennie i uspokajająco
  • łagodzi stany lekowe i depresyjne
  • ułatwia zasypianie
  • minimalizuje negatywny wpływ stresu na organizm

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Poza wieloma korzystnymi składnikami bioaktywnymi, Kava kava zawiera również dużo kawalaktonów, oddziałujących na działanie układu limbicznego, czyli tej części mózgu ssaków, która odpowiada za doświadczanie emocji. W ten sposób, może uspokajać i działać tonująco na układ nerwowy, redukuje negatywne oddziaływanie chronicznego stresu na organizm, łagodzi odczuwanie stanów depresyjnych i lękowych, pozwala się wyciszyć i ułatwia zasypianie. Ponadto, badania potwierdzają efektywność kavy w leczeniu depresji, podobną do medykamentów podawanych przy tego rodzaju zaburzeniach. Warto tutaj zaznaczyć, że korzeń ten nie powoduje występowania skutków ubocznych, które niejednokrotnie pojawiają się przy zażywaniu preparatów farmakologicznych.

Kava kava może łagodzić stany bólowe, rozluźniać mięśnie i pomagać organizmowi w zwalczaniu rozmaitych infekcji. Poza tym, potwierdzono jej korzystny wpływ na samopoczucie pań doświadczających nieprzyjemnych objawów menopauzy - podnosi bowiem ogólną kondycję, a także redukuje uderzenia gorąca.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Rewelacyjne właściwości pieprzu metystynowego są od dawna ogromnie cenione przez ludy mieszkające na wyspach Pacyfiku. Rośliny tej używa się jako środka uspokajającego już od ponad trzech tysięcy lat. Co więcej, stosuje się ją w celu wyciszenia i ułatwienia medytacji, która jest bardzo ważnym elementem licznych obrzędów religijnych. Napar z pieprzu metystynowego był również zalecany przez medyków i szamanów w przypadku różnorodnych infekcji, zwłaszcza tych związanych z układem moczowym. Co więcej, stosowano go również w przypadku bólu głowy lub mięśni, dolegliwości menstruacyjnych czy bezsenności.

Od XVIII wieku Kava kava jest też obecna w Europie - często korzystali z niej marynarze uczestniczący w wielomiesięcznych wyprawach. Dzięki niej redukowali napięcie i stres, związane z długotrwałą rozłąką z domem i bliskimi, a ponadto, była to świetna pomoc w walce z chorobą morską. Z zioła tego korzystała między innymi załoga słynnego angielskiego żeglarza i odkrywcy Jamesa Cooka.

Kava kava współcześnie

Obecnie preparaty zawierające roślinę Kava kava stosuje się z powodzeniem do zwalczania depresji oraz różnorodnych spadków kondycji psychicznej. Cenione są jej właściwości redukujące napady lękowe, uspokajające i zmniejszające agresję. Lekarze często zalecają przyjmowanie naparu z tego krzewu ze względu na efektywne działanie pozbawione efektów ubocznych, z którymi zazwyczaj wiąże się zażywanie leków psychotropowych (np. opóźnienie reakcji czy problemy z koncentracją). Dzięki zawartości kawalaktonów w korzeniu pieprzu metystynowego, oddziałuje on na układ limbiczny mózgu, odpowiedzialny za emocje, poprawiając samopoczucie, działając antydepresyjnie i łagodząc stres.

Badania pokazują, że substancje bioaktywne występujące w kavie łagodzą napięcie mięśniowe i zmniejszają ból. Poza tym, pomagają one również kobietom przejść przez okres menopauzy, łagodząc takie objawy jak zawroty głowy czy uderzenia gorąca. Nazwa "kava" może kojarzyć się bardzo z popularnym napojem, ale tak naprawdę roślina ta działa przeciwnie niż kofeina - nie pobudza, a wycisza i relaksuje. Warto wiedzieć, że pieprz metystynowy nie uzależnia, mimo że ma działanie psychoaktywne. Jego spożywanie pozwala się odprężyć, a jednocześnie nie otumania i pozwala jasno myśleć.

Kava kava - tradycyjne przygotowanie napoju

Od wieków na wyspach Oceanu Spokojnego przyrządza się tradycyjny napój z korzenia Kava kava. Przygotowuje się go poprzez wsypanie do woreczka filtracyjnego niewielkiej ilości produktu i zanurzenie jej w przegotowanej wodzie. Przez kilkanaście minut wyciska się korzeń tak, aby wydobyć całą esencję do wody - pozostałości można wyrzucić. Napój spożywa się jednym lub dwoma większymi łykami co kwadrans, stosując do tego niewielką miseczkę (np. łupinę orzecha kokosowego). Trzeba pamiętać, że napar przyjmowany na czczo działa intensywniej. Z tego względu, tradycyjnie podawany jest zazwyczaj w porze kolacji, aby uspokoić organizm przed pójściem spać. Pieprz metystynowy ma też zastosowanie zewnętrzne - wciera się go w obolałe stawy lub mięśnie.

Legalność produktu

Wcześniej podejrzewano kavę o niekorzystny wpływ na działanie wątroby i z tego względu posiadanie tej rośliny było w Polsce nielegalne. Zmiana nastąpiła w 2016 roku, kiedy to Główny Inspektorat Sanitarny polecił wykreślenie pieprzu metystynowego z listy środków niedozwolonych i dzięki ustawie Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 roku można go legalnie sprzedawać. Na polskim rynku ma jednak status preparatu do stosowania zewnętrznego. Regulacje prawne nie pozwalają zarejestrować Kavy kavy w formie środka spożywczego ani suplementu diety w naszym kraju.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Produktu nie powinny spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Ważne:

Kava kava może być stosowana jedynie zewnętrznie, w celu łagodzenia bólu mięśni i stawów. Przepisy polskiego prawa zabraniają spożywania tej rośliny.

Źródła

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_metystynowy

http://rozanski.li/1163/roslinne-antiblennorrhoica/

http://celfit.manifo.com/kava-kava---korzen-tez-smaczny

Path: > > > Kava Kava New Zealand - korzeń mielony

Napisz opinię

Kava Kava New Zealand - korzeń mielony
Napisz opinię
 
Comments(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

 
Dodatkowe informacje
 
Dodatkowe informacje:
30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie