Kora Czerwonego wiązu ( Ulmus rubra ) 50g

Kora Czerwonego wiązu ( Ulmus rubra ) 50g

Wiąz czerwony – kora (łac. Ulmus rubra). Wiąz czerwony jest drzewem występującym na terenie Ameryki Północnej. Niezwykle właściwości prozdrowotne jego kory od wieków wykorzystywane są przez Indian jako remedium na wszelkie infekcje, osłabioną odporność czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Więcej szczegółów

0000782
Nowość

34,00 zł

34,00 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Kora wiązu czerwonego ( Ulmus rubra )



Rodzina: wiązowate (łac. Ulmaceae)
Rodzaj: wiąz (łac. Ulms)
Gatunek: wiąz czerwony (łac. Ulmus rubra)
Surowiec: kora

Wiąz czerwony to rozłożyste drzewo dorastające do ok. 20 m. Naturalnie występuje na terenie Ameryki Północnej. Ma duże jajowate, ciemnozielone liście. Dla fitoterapii najcenniejsza jest jego kora – ciemna, niemal czarna. Pośród wielu substancji bioaktywnych zawartych w korze wiązu, wykazujących dobroczynny wpływ na organizm znajdziemy m.in. śluzy, flawonoidy, garbniki, kwas salicylowy czy fitosterole. Działają one łagodząco w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspomagają organizm w walce z infekcjami, przyspieszają gojenie ran, owrzodzeń i oparzeń.

Działanie i zastosowanie:


• zgaga
• niestrawność
• refluks
• stany zapalne żołądka lub jelit
• zespół jelita drażliwego
• zapalenie uchyłków
• podrażnienia układu pokarmowego
• poprawia proces trawienia
• łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka i dwunastnicy
• poprawia ogólną odporność organizmu
• stosowana na rany i oparzenia przyspiesza ich gojenie
• problemy z krtanią, chrypka
• kaszel, przeziębienie

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:


Najcenniejszym składnikiem zawartym w korze wiązu czerwonego są śluzy. Oprócz nich w swym bogactwie kora skrywa jeszcze flawonoidy i kwas salicylowy. Substancje te wykazują niezwykle korzystne działanie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Podczas kontaktu z wodą pęcznieją i tworzą jakby naturalny opatrunek, żel. Regenerują w ten sposób błonę śluzową wyściełającą jamę ustną, przełyk, gardło i ściany żołądka oraz jelit. Zmniejszają i łagodzą ubytki i podrażnienia, regulują wydzielanie kwasu żołądkowego. Działają łagodząco w przypadku choroby wrzodowej, nadkwasoty
i niestrawności. Dodatkowo nawilżają górne drogi oddechowe i są pomocne w przypadku problemów z krtanią, chrypką czy w trakcje infekcji układu oddechowego.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:


Przez rdzenna ludność ameryki Północnej, kora wiązu czerwonego wykorzystywana była przy wielu, różnych problemach zdrowotnych. Zalecano jej użycie w trakcie infekcji, przeziębień, kaszlu i gorączki oraz jako środek podnoszący ogólną odporność organizmu. Z jej prozdrowotnych właściwości korzystano także w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego (niestrawność, biegunka) Od wieków ceniona była również ze względu na przyspieszanie gojenia ran i oparzeń.

Dawkowanie:


Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Wypijać małymi porcjami przez cały dzień. Można stosować zewnętrznie w formie okładu na rany.

Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po
2 tygodniach) 2-4 łyżeczek na dzień, można stosować zewnętrznie.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:


W trakcie przyjmowania jakichkolwiek leków, należy zachować dwugodzinną przerwę między ich przyjęciem, a zastosowaniem kory, gdyż może zmniejszać ich wchłanianie.
Może być podawana dzieciom.
Ze względu na brak właściwych badań - niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Źródła:


https://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85z_czerwony
http://rozanski.li/4201/wiaz-czerwony-ulmus-rubra-muhlenberg-w-praktycznej-fitoterapii/








Path: > > > Kora Czerwonego wiązu ( Ulmus rubra ) 50g
 
Dodatkowe informacje

30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie