Owoc kardamonu w łupinie (Elettaria cardamomum)

Owoc kardamonu w łupinie ( Elettaria cardamomum )

Kardamon, to obok szafranu najdroższa przyprawa świata. Jednak oprócz cenionego smaku i aromatu, który nadaje potrawom, ma on wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dlatego warto wprowadzić go w naszej kuchni. Zyska na tym nie tylko smak serwowanych przez nas dan, ale przede wszystkim zdrowie naszego organizmu.

Więcej szczegółów

Nowość

14,50 zł

  • 50g
  • 200g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji
Owoc kardamonu w łupinie – (łac. Elettaria cardamomum). 

Rodzina:
imbirowate (łac. Zingiberaceae)

Rodzaj: kardamon (łac. Elettaria)
Gatunek: kardamon malabarski (łac. Elettaria cardamomum)

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Pochodzi ze Sri Lanki i Indii. Od stuleci znany
i wykorzystywany w medycynie i kuchni azjatyckiej. Jest ceniony nie tylko za swój niezwykły smak
i aromat, ale przede wszystkim za ogromne właściwości prozdrowotne.
Kardamon jest byliną z rodziny imbirowatych. Dorasta nawet do 5 metrów wysokości, o bulwiastych korzeniach i białych kwiatach. Nasiona kardamonu znajdują się w zwisających, fioletowych strąkach. Swoja dojrzałości roślina osiąga dopiero po trzech latach, wtedy też można rozpoczynać zbiory.
Dzięki zachowaniu łupiny otaczającej owoce, zachowują one dłużej swoją świeżość i wartości. Aby przygotować np. napar z kardamonu można zmielić zarówno same owoce, jak i owoce wraz z łupinami.

Owoce kardamonu mają intensywny korzenny aromat, oraz charakterystyczny smak. Do przygotowywanych potraw można stosować zarówno całe, jak i rozdrobnione ziarna, jednak ze względu na intensywność ich smaku, należy dodawać je z umiarem i w małych ilościach. Można je również wykorzystać do urozmaicenia smaku herbaty czy kawy oraz do przygotowania domowych nalewek.

Kardamon jest przede wszystkim bogatym źródłem substancji czynnych, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom. Duża zawartość olejków eterycznych sprawia, że kardamon działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga organizm w walce z infekcjami. Nasiona można również żuć – działają odświeżająco i odkażająco na jamę ustną. Jest również naturalnym antyoksydantem. Sprawdzi się również w walce z astmą, w zakażeniach układu moczowego. Dodatkowo działa antydepresyjnie i redukuje skutki stresu. Przypisuje mu się również właściwości afrodyzyjne.

Działanie i zastosowanie:

  • poprawia trawienie
  • zapobiega wzdęciom
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • odświeża i odkaża jamę ustną
  • działa antyoksydacyjnie
  • jest naturalnym afrodyzjakiem
  • zmniejsza skutki stresu

Dawkowanie:

Jako dodatek do sosów, dań rybnych i mięsnych. Może być również dodawany do napojów gorących, jak kawa czy herbata oraz alkoholi. Nasiona można również bezpośrednio przeżuwać. Owoce stosować w całości z łupinami lub obrane, całe lub zmielone.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Nadwrażliwość na roślinę.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775110/
Path: > > Owoc kardamonu w łupinie ( Elettaria cardamomum )

Napisz opinię

Owoc kardamonu w łupinie ( Elettaria cardamomum )
Napisz opinię
 
Comments(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównaj 0

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie